blog ,

What if?

Saturday, July 30, 2016 Sofia Naznim 2 Comments


There's always that 'what if' in life. Sometimes it's good to think of it and sometimes it can be bad if you think too hard on the ifs. The masters say don't overthink. Overthinking can cause you stress, and it can kill you.

Do you know if you do it right, what ifs can be beneficial in leading your life. You will be less careless and aimless, you'll be better in your decision making skills, may even save lives.

Thinking ahead with facts, logic, sprinkle of dreams and guts, you shall have a good 'what if'. That what if may become handy in future.

Have you ever been in a situation that you ignore your 'what if' and when it happened, you're like 'oh mannn' and it's just too late to turn back the time.

But let's be real, that's the beauty of what if. It is a prediction, or for some, assumption. Let's make it right, predict, don't assume because it will make an ass out of you and me.

Predict what you can, rest lets the future tells. Don't kill it, but never not bothered to think. Think, and if it's right in your heart and mind, it might be right for your future and the future of others. It's also good to have several point of reference.

If there are things that doesn't happen according to your prediction or plans, don't sweat.

Sometimes what if leads you to beautiful, interesting, memorable life story that when you look back at your journey of life, you will understand why the 'what if' happened.☺


2 comments :

alan ,

Alan Walker - The young and talented DJ of the millennium

Friday, July 29, 2016 Sofia Naznim 0 Comments



Alan Walker...Super love his songs! Alan Olav Walker or better known as Alan Walker is a British-Norwegian record producer. He is so young and talented..(born 24 August 1997). 

I totally in love with him (his songs) when I started to listen to Faded. Just swayed away. I love most types of music genres. A universal person. His electro music is awesome and if you love good inspiring music, Alan Walker will fit in your list. Enjoy! ;D

Alan Walker: Faded

Alan Walker - Sing me to Sleep

Alan Walker - Faded (Restrung)

Alan Walker - Force

Alan Walker - Spectre

Alan Walker - Memories

Top 10 songs of Alan Walker Collection

Alan Walker - Faded (Violin Cover by Robert Mendoza)

Alan Walker - Faded Chives Violin Concept

Alan Walker - Sing me to sleep Chives Violin Cover

Image and videos credit to Youtube.com

Luv Sophie

0 comments :

bahasa ,

Niat 22 Tahun

Wednesday, July 27, 2016 Sofia Naznim 0 Comments


Penulisan aku bukan untuk ditatapi, tapi untuk diselami.
Nukilan aku bukan untuk diketepi, tapi untuk dijiwai.
Suara penaku digerak dengan gores duniawi.
Nafas cintaku dilonjak dengan paradoks syurgawi.

Ramai yang mengejar benda yang tak pasti,
Lupa pada yang seharusnya dikecapi.
Kita lebih suka pada yang tampak di mata kiri,
Lalai melihat di mata kanan yang berduri.

Kabur penglihatan sehingga tidak terlihatnya sisi.
Tertutupnya langkauan ilmu sehingga kelam hakiki.
Jangan redup memandang ilmuwan misi.
Bangkitlah muda jauhari lebarkan sayap kaki!

Karya Sofia Naznim

0 comments :

bakery ,

Tempahan Kek Perkahwinan yang Cantik dan Sedap

Sunday, July 17, 2016 Sofia Naznim 0 Comments


Kek kahwin! Siapa tak nak kek kahwin yang cantik bukan? Salah satu important list dalam senarai kahwin you guys mesti kek kahwin. Kalau you guys guna khidmat wedding planner or ambil pakej kahwin, usually diorang akan recommend orang yang boleh buat cake cantik-cantik or memang dah siap ada dalam pakej.

Selalu kalau pakej mesti dah tak boleh lari, sama macam Catering untuk kenduri juga. Siapa yang nak kahwin buat semua sendiri dari A to Z, this is for you. Kalau yang ambil pakej tu tapi flexible sikit, bolehla try pertimbangkan recommendation saya untuk kek kahwin. ;D

Saya and husband semangat research kitorang tu tinggi. Macam-macam jumpa orang yang buat kek cantik-cantik ni. Tapi semua mahal sangat. Dia kira ikut tingkat. Lagi tinggi lagi mahal, lagi cantik lagi $$$. Last-last cari punya cari dan bertanya, seorang ni jugalah yang the best.


To us memang terbaik sebab skill dia buat cake hebat tapi sangat humble dia charge dan service dia bagus. Saya bagi dia gambar kek and saya tanya dia boleh buat tak sebab susah ada yang roses tu. Dia kata boleh and kitorang pergi sampai ke Selayang untuk rasa contoh kek dia. Baik orangnya.

Nama dia Kak Nurul. Bakery dia nama Sofia Bakery, sempena nama anak dia. Kebetulan sama nama dengan saya. Kami confirm booking kek hantaran nikah, sanding dan door gift semua dengan dia. Senang sebab dia boleh buat semua dan sedap. Kami punya butter cake, chocolate and red velvet, 3 tingkat sesuai dengan jumlah tetamu yang hadir. Kami pun buat simple-simple so taklah pening sangat nak melayan.

Apa pun, Sofia Bakery memang sedap dan kek dia cantik. You guys can checkout her FB page at https://www.facebook.com/sofiabakerymsia/?fref=ts for her cakes and call/msg/whatsapp at 019-395 2399 kalau berminat. Dia busy sangat, so bila contact tu baik call and leave a message or whatsapp as a reminder. Apa pun, hopefully you guys akan rasa berbaloi dengan service dan kek dia. :)






Semoga entri ni membantu awak dan pasangan :)

0 comments :

cantik ,

Inspirasi gaya rambut perkahwinan dan layer style untuk rambut panjang ✿

Sunday, July 17, 2016 Sofia Naznim 0 Comments


Rambut adalah mahkota seorang wanita. Kecantikan rambut dan hairdo time kahwin memang penting. Saya suka tengok rambut wanita dan pengantin yang cantik-cantik. Kalau tengok overseas bride, cantik je hairdo dia. 

Time saya nak kahwin, seorang je dalam fikiran saya yang boleh buat macam apa yang saya harapkan. She's my hairstylist, Meow meow. Comel je kan nama dia. Orang dia pun comel dan baik. Dia hairstylist saya dari saya umur 16 tahun sampailah saya kahwin sekarang. Cakap je lah nak buat rambut macam mana, dia boleh buat. Time dia tak ada, memang tak best. Nak cari pengganti dia sangatlah susah. Merata pergi tak jumpa-jumpa. She's that good. 



I just love when she can do such beautiful layer. Cermat dan sangat cantik. Kalau dia potong rambut saya, orang mesti tanya potong kat mana sebab cantik. Kalau saya potong kat tempat lain, mesti orang comment, "What happened to your hair". Nak buat macam mana kan, Meow Meow not available and I just really need to cut/trim my hair. Kalau dia ada, happy je saya. She's just like a sister. (>.<)

Saya recommend dia untuk any event especially kalau awak nak orang yang kisahkan rambut awak supaya sihat dan cantik. Saya selalu trim dan potong rambut dengan dia. Colouring saya tak buat walaupun ramai ingat saya colour rambut saya, dari kecil macam tu. Tapi Miow Miow semua dia boleh buat for your hair and she will advise you too. Call/msg/whatsapp dia kalau berminat at 016-292 9742. =)











>3 Sofia

0 comments :

cantik ,

Makeup natural masa hari perkahwinan ❤

Thursday, July 14, 2016 Sofia Naznim 0 Comments


Salam sejahtera buat semua ;)

Kali ni saya nak share dengan awak semua tentang someone yang banyak membantu saya pada hari pernikahan dan persandingan saya, my makeup artist, Alia Aleeyaa. Before saya jumpa dia, saya try juga cari-cari dekat kedai-kedai makeup macam Benefit, Mac semua. Selagi tak jumpa yang berkenan, selagi tu la nervous. (>.<) 

Alhamdullilah saya berkenalan dengan Alia di Sephora Starhill, Kuala Lumpur berhampiran dengan Pavilion. Time tu, Sephora baru je buka. Saya pergi sana sebab semangat nak cari barang-barang makeup before kahwin dan kat sana banyak jenis brand yang kita boleh pilih. 

Punyalah tengok Youtube, ingat nak makeup sendiri. Cuba-cuba tapi jauh sekali dari pro. Not my expertise and sebenarnya saya pun tak reti nak makeup tebal-tebal and selalunya makeup kahwin dia mesti lain sikit. Aura makeup kahwin ni kena ada 'wow' factor. Kalau tak, nampak biasa-biasa. 

First time saya beli barang makeup yang complete that time dengan bantuan Alia dan dia memudahkan kerja saya sebab saya memang blur time tu. First timer, biasalah kan. Tapi yang paling best bila dia makeup kan saya terus rasa tertawan. Paling penting cara dia berinteraksi dan layan saya memang baik, penuh respect dan genuine. 

Saya tanya dia buat makeup kahwin tak and dia kata boleh. Saya beritahu dia yang saya tak nak terlalu tebal sampai tak nampak muka asal saya, nak natural dan dia kata boleh buat. Terus rasa lega sikit and I'm a happy lady. Saya terus book dia. On my wedding day, syukur dia datang dan makeup kan saya. Dia makeup saya untuk hari nikah dan hari sanding. 





My husband, saya letak bedak sikit je dan Alhamdullilah nampak seri lelaki dia. Dia pun rasa tak perlu makeup dan saya pun rasa dia tak perlu. Kalau you all rasa husband perlu sangat makeup time hari sanding, touch up dengan compact powder and concealer untuk cover pimples je kalau ada. Jangan overdo sebab lelaki lebih better nampak senatural yang boleh. Bedak je pun tak apa, supaya tak nampak berminyak especially untuk tangkap gambar nanti.

Saya and hubby memang buat semua sendiri, no wedding planner. Best sebab awak boleh betul-betul pilih apa yang awak dan suami nak dengan harga yang reasonable. Plus kami nak simple, so bersyukur berusaha sama-sama dengan buat A to Z dengan helpful family dan kena rajin research. Sebab tu saya buat blog merangkumi persada perkahwinan khas untuk bakal-bakal pengantin di luar sana. =)




You can see the result dalam pictures di bawah. Syukur, saya suka, suami suka, family suka dan orang yang hadir pun puji. Paling penting, she didn't overdo my makeup and I simply love the overall result. 





So kalau cik adik nak someone yang menyenangkan dan boleh bagi result yang cantik, call Alia cepat-cepat dan terus book siap-siap once both side agree. Zaman sekarang memang banyak makeup artist tapi mahal sangat dan banyak yang overdo. Tapi kalau nak tebal pun tak ada masalah, dia boleh buat. Ikut citarasa masing-masing.

To me, she is a talented make up artist with a lot of experiences, wonderful lady, awesome makeup kit dan harga dia charge sangat berpatutan. InsyaAllah event apa-apa pun dia boleh buat. Nak tunang, nikah, sanding, dinner, make up for modelling/photography, just call/msg/whatsapp her at 014-9715627. =) 




Semoga entri ni membantu especially kepada bakal pengantin di luar sana. Bakal husband yang landing di page ni bolehlah share dengan bakal wife k. Sejuk hati dia bakal husband banyak membantu sebelum kahwin, apatah lagi selepas kahwin nanti. Teruskan sharing dan semoga hari pernikahan dan persandingan nanti, you guys nampak cantik dan berseri. =) 


Love,
Sofia

0 comments :

blog ,

Love life quotes ❤

Friday, July 01, 2016 Sofia Naznim 2 Comments

Love life quotes...

Open your mind, heart and arms ;)
❅Open your mind and life will open for you❅
❅Dream is mere a dream without action. That is the vision❅

 
A true writer speaks in their writing piece to change lives❅
I learn that tomorrow always come too soon. 
Live your dreams before tomorrow never comes.
Show how much you love.❅
 
❅Great heart feels alike❅
I’m not going to let other people take away the real me❅
❅Step back and remind who you really are❅
Find that faith if you don’t have any because faith will give you confidence❅ 
❅Time is the most precious essence❅
It is so important to be humble. It shows your identity❅
Power of love and life made turn into quotes and poetry❅
Insecurities is so real that only you know better. Insecurities ain’t real, it is just in your head❅
  
I would rather think about the worst rather than not thinking at all
Age is just a state of mind. You only old when you surrender
You give me all the things I need to keep writing. The most important thing you give me you!
Our story is not the same but it is well connected
  I learned a lot today. I learned a lot every day. Make learning a habit  
What we do in life will echo for eternity



You don’t have to be right in everything. You have to be right in something
What do you think is worth fighting for? To me it is love and peace

❤Love life quotes❤
by Sofia Naznim

2 comments :